ADOPTERA

Information för dig som vill adoptera från Svarta Fårets Djurhem

Om du är intresserad av att adoptera ett djur från oss så är det viktigt att du berättar för oss om hur djurets liv kommer att se ut hos dig. Vi vill inte att djur som är flockdjur ska leva ensamma och vi vill gärna att de har tillgång till utevistelse. I undantagsfall kan vi acceptera annat om det är det bästa för djuret. Skicka gärna ett mail till oss eller fyll i ansökan via vår hemsida.

# Djuret ska försäkras, vaccineras och märkas (anpassat efter djurslag) om detta inte redan är gjort.

# Det är viktigt att du följer de skötsel- och kostråd som du får med dig vid adoptionen. Ta gärna kontakt med oss om du har frågor inför adoption.

# Du får skriva under ett adoptionskontrakt som förbinder dig att ta väl hand om djuret. Det är en del att tänka på innan en bestämmer sig för att en ny familjemedlem ska flytta in. Det kräver mycket tid under många år framöver. Djur behöver kärlek och omsorg och ibland blir de sjuka och det kan bli dyrt. Det är därför en bra idé att ha en buffert som täcker självrisk och lite till. Vill dina barn att ni ska skaffa katt eller kanin? Barn och djur kan ha stor glädje av varandra men djur är inga leksaker och de får aldrig ta eget ansvar utan tillsyn. Det är inte rättvist vare sig mot barn eller djur. Om du själv inte är intresserad av att ta hand om ett djur så är det bättre att avstå. Speciellt kaniner är ömtåliga och känsliga djur som inte passar ihop med små barn, de tycker inte om snabba rörelser därför är det vanligt att just kaniner i barnfamiljer blir skygga och rädda.

# Om du är intresserad av en speciell individ så är du välkommen att boka tid för besök. Vissa djur är dock inte sociala och kanske inte vill bli klappade men det brukar inte vara några problem när de väl kommer till ett eget hem.

# Brukar din familj resa mycket? Vad händer med djuret då? Det är ingen bra lösning på sikt att djuret ofta ska ha djurvakt eller vara på pensionat - i sådana fall får en prioritera att ha djur eller att resa.

# Känner du någon med allergi? Finns det allergi i släkten? Det är bra att fundera över detta för det kan lätt bli ett stort problem om någon/några inte kan besöka er längre.

# Det kan ta tid för ett djur att anpassa sig till ett nytt hem. Vissa individer kan gå bakåt i utvecklingen och bli lite skygga, då är det bra om du kan ge hen lite extra tid och inte tvinga dig på djuret. Ta inte hem nya människor första tiden - låt djuret lära känna familjen först. Vid introduktion av andra djur så bör det ske under uppsikt och med långsam tillvänjning.

# Läs gärna på om just det djurslaget du är intresserad av! Vi kan rekommendera "I huvudet på din katt" av Susanne Hellman-Holmström och Kaninmagazinet.se eller Kaniners Välfärdsförening.

# Svarta Fåret kan göra hembesök innan eller efter adoption.

# Vi har haft kostnader för djuret gällande veterinärvård, foder, strö, amaskning, kastrering mm vilket gör att alla djur har en adoptionskostnad. Kostnaden är symbolisk och täcker sällan våra utgifter. 

Nedan specificerade kostnader vi har för varje djurslag. Vi köper foder i stora säckar och hö i bal direkt från bonden. Mindre förpackningar blir förstås dyrare.

Kostnader för katt:
Kastrering: Hona: 1200 kr, Hane: 700 kr
Chipmärkning: 450 kr
Vaccination: 400 kr/år
Försäkring: 750 kr/år
Årskostnad katt, inkl foder, strö, avmaskning: 3200 kr.

Kostnader för kanin:
Kastrering: Hona: 2000 kr, Hane: 900 kr
Försäkring: 350 kr/år
Årskostnad kanin, inkl foder, strö: 700kr.